Selasa, 08 Februari 2011

TUGAS Ahir Basa SUNDA Kelas XII SMA Plus Al Hasan

Tugas Ahir Basa Sunda  Siswa/Siswi Kelas XII IPA/IPS  SMA Plus Al Hasan Kawasen Banjarsari :

1.Nyusun Artikel Budaya & Sastra Sunda
2.Ngadamel Biodata + fotto warna
3.Ngadamel Blog
4.Tugas nomer 1-3 dilebetkeun kana Blogspot
5.Anu parantos rengse ngerjakeun supados ngalebetkeun komentar di ieu rohangan.

Perhatosan:
Siswa/Siswi anu henteu nyusun TUGAS Akhir Basa Sunda nilaina BL (Belum Lengkap)
hatur nuhun,

77 komentar:

  1. PALING TELAT, DUGI IRAHA PA??

    BalasHapus
  2. pak, tugas no. 1&2 pake bahasa indonesia pa sunda???

    BalasHapus
  3. pak, blog nana udah slesai. tugasnya jg udah, tp untuk sastra sunda pake bhs. indonesia. yang pke basa sunda g ada. untuk biodata ada d profil blog, fotonya jg ada. mksh pak,,,

    BalasHapus
  4. hatur nuhun ka nu parantos midamel blogna,,,
    Nurul@,,,paling telat dugi ka 10 Maret 2011
    Nana@,,,mangga diupayakeun ngangge basa sunda nya,,hatur nuhun

    BalasHapus
  5. te aya pak, tos milarian ge te mendak

    BalasHapus
  6. pa ieu anu dede sumarni kls XII IPA

    BalasHapus
  7. pa ieu anu sumiati kls XII IPA
    hatur nuhun,

    BalasHapus
  8. Hayam Kongkorongok Subuh

    Kacaritakeun jaman baheula aya oray naga geus lila ngalamun hayang nyaba ka kahiyangan. Unggal isuk eta oray teh osok dangdan mapantes maneh. Tapi keukeuh teu ngarasa ginding lantaran teu boga perhiasan, mangkaning arek ngadeheus ka dewa.
    Sanggeus mikir manehna inget ka sobatna sakadang titinggi, maksudna arek nginjeum tanduk ka sakadang jago haritamah jago teh aya tandukan menta di anteur ka titinggi. Sanggeus aprok dicaritakeun sakabeh pamasalahan naga ka jago. Maksudnamah nginjeum tanduk ka jago, engke dianteurkeuna deui ku sakadang titinggi cak sakadang naga.
    Hayam jago teu nembalan lantaran apal jahat jeung licikna naga. Lila-lila naga ngarayu, jago oge merekeun tandukna ka sakadang naga. Cak naga ka jago “engke tandukna dibalikeun deui dianteurkeun ku titinggi samemeh balebat, lamun balebat can balik wae bisi kaula poho ngawangkong jeung dewa, anjeun mere tanda weh kongkorongok sing tarik.”
    Geus kitumah jung weh naga jenug titinggi the arindit. Isukna samemeh balebat hayam jago kongkorongok satakerna. Sakali dua kali titinggi teu datang wae, terus jago teh kongkorongok sababaraha kali deui, tapi tetep titinggi teu dating keneh bae. Nepi ka brayna berang titinggi teu datang-datang.
    “Keun sugan cenah peuting engke” pok hayam teh. Tapi weleh ditunggu nepi kasubuh titinggi teu dating keneh wae. Pohara ambekna hayam jago nepi ka nyancam lamun titinggi dating arek di pacok nepikeun ka paehna.
    Ti harita hayam jago teh tiap-tiap subuh kongkorongok sarta mun papanggih jeung titinggi sok langsung dipacok nepi ka paehna, males pati dumeh kungsi ngabobodo.
    jajang

    BalasHapus
  9. 3. Selat Sunda Jeung Gunung Krakatau

    Kacatur jaman baheula di Pulo Jawa Beulah kulon, aya hiji karajaan anu rajana Prabu Rakata. Sang Prabu gaduh dua putra. Anu cikal Raden Sundana anu bungsu Raden Topobrana. Haritamah Pulo Jawa sareung Sumatra teh ngahiji.
    Kumargi Prabu Rakata parantos sepuh pisan, mangka karajaan teh di titipkeun ka putra-putrana, tur di bagi dua belah wetan ku Raden Sundana, belah kulon Raden Topobrana. Terus Sang Prabu teh indit ngabagawan anu tempatna dibates dua nagara nu dibagi dua tea, anjeunna teu nyandak nanaon tibang guci pusaka nu dicandak.
    Hiji mangsa dina taun ka genep Sang Prabu teh ngadangu yen putrana parasea Raden Sundana ngarugrug karajaan raina Raden Topobrana. Sang Prabu teh ceg ka guci anu gtos dieusi cai laut tea, terus indit ka medan laga kasampak dua putrana keur perang campuh atu bendu pisan snjeunanana.
    Ningali ramana sumping reg weh perang liren, dua putrana langsung nyampeurkeun cedok weh nyareumbah ka Prabu Rakata kitu dei para parajuritna. Atuh dua putrana beak bersih diseukseukan pampangnaman Raden Sundana nu wani ngarug-gug nagara raina.
    Dua putrana anu tarungkul teh nyarek, atuh Sang Prabuteh langsung ngadeg, ceg kana guci pusaka tea. Terus cai laut anu dina guci dikucurkeun disapanjang wates dua nagara, teras guci anu tos teh kosong teh disimpen ditapal bates dua karajaan tea, anjeunanana indit deui ka tempat pang tapaanana. Teu lami eta bates anu tilas disiram ku cai laut teh ngajanggelek jadi selat. Nu kiwari disebut Selat Sunda.
    Nu mawi dinamian Selat Sunda lantaran Raden Sundana sarakah hoyong wilayah anu raina. Dugi ramana ngadamel wates nganggo guci pusaka anu caina dikucurkeun terus jadi selat. Tur guci anu disimpen dina wates teh ngajanggelek jadi gunung, nu katelah Gunung Rakata atanapi Gunung Krakatau. Tah kitu sasakala Selat Sunda sareng Gunung Krakatau teh.

    BalasHapus
  10. sisindiran

    Rincik rincang rincik rincang
    aya roda na tanjakan
    sidik pisan sidik pisan
    nyai teh bogoh ka akang

    Cikaracak ninggang batu
    laun-laun jadi legok
    tai cakcak ninggang huntu
    laun-laun nya dilebok

    Cikaracak ninggang batu
    laun-laun jadi legok
    cai …. ninggang ….
    laun-laun jadi orok

    Kembang cula kembang tanjung
    kembang sagala domdoman
    rek sabulan rek sataun
    moal weleh diantosan

    Aya roda na tanjakan
    katinggang ku pangpung jengkol
    aya randa gogoakan
    katinggang ku hulu botol

    Jauh jauh manggul awi
    nyiar-nyiar pimerangeun
    jauh-jauh neang abdi
    nyiar-nyiar pimelangeun

    Aya listrik di masigit
    caangna ka Pabrik Kina
    Aya istri jangkung alit
    hanjakal teu di calana

    Manuk ciung na pisitan
    buah nona aratah keneh
    dicium kunu kumisan
    si nona kalahka jebleh

    BalasHapus
  11. 1. PUPUH ASMARANDANA

    PIWURUK SEPUH
    Ngariung di tengah bumi,
    pun biang sareng pun bapa,
    jisim abdi diuk mando,
    husu ngupingkeun pituah,
    piwejang ti anjeunna,
    pituduh laku rahayu,

    sastra sunda
    piwejang sangkan waluya.


    2. PUPUH BALAKBAK

    DAYEUH BANDUNG
    Dayeuh Bandung kiwari teuing ku rame-araheng,
    gedong-gedong pajangkung-jangkung wangunna-alagreng,
    tutumpakan-tutumpakan balawiri lalar liwat-garandeng.

    3. PUPUH DANGDANGGULA

    MILANG KALA
    Dinten ieu estu bingah ati,
    ku jalaran panceg milang kala,
    kenging kurnia ti Alloh,
    rehing nambahan taun,
    tepung taun umur sim abdi,
    henteu weleh neneda,
    ka Gusti Nu Agung,
    malar umur teh mangpaat,
    tebih bahla turta pinarinan rijki,
    sumujud ka Pangeran.

    4. PUPUH DURMA

    LEMAH CAI
    Nagri urang katelah Indonesia,
    diriksa tur dijaring,
    sumirat komarana,
    berkahna Pancasila,
    ageman eusining nagri,
    yu sauyunan,
    ngawangun lemah cai.


    5. PUPUH GAMBUH

    KADUHUNG
    Kaduhung sagede gunung,
    kuring sakola teu jucung,
    lalawora resep ulin,
    hanjakal tara ti heula,
    ayeuna kari peurihna.

    6. PUPUH GURISA

    SI KABAYAN
    Si Kabayan lalamunan,
    pangrasa bisa nyetiran,
    motor atawana sedan,
    poho keur eundeuk-eundeukan,
    na dahan emplad-empladan,
    gujubar kana susukan.

    7. PUPUH JURU DEMUNG

    ADIGUNG
    Lolobana mungguh jalma,
    embung hina hayang agung,
    hayang hirup mukti,
    tapina embung tarekah,
    tinangtu mo bakal nanjung.

    8. PUPUH KINANTI

    KANYAAH INDUNG
    Kanyaah indung mo suwung,
    lir jaladri tanpa tepi,
    lir gunung tanpa tutugan,
    asihna teuing ku wening,
    putra teh didama-dama,
    dianggo pupunden ati.

    9. PUPUH LAMBANG

    WAWANGSALAN
    Dialajar wawangsalan,
    saperti tatarucingan,
    cik naon atuh maksudna,
    teangan naon wangsalna,
    gedong ngambang di sagara,
    ulah kapalang diajar,
    keuyeup gede di lautan,
    kapitineung salawasna.

    10. PUPUH LADRANG

    MOKAHAAN
    Aya hiji anak bangkong leutik,
    mokahaan,
    maksudna ngelehkeun sapi,
    nahan napas antukna bitu beuteungna.


    11. PUPUH MAGATRU

    KASAR – LEMES
    Dupi irung lemesna teh nya pangambung,
    pipi mah disebat damis,
    upami buuk mah rambut,
    ceuli sok disebat cepil,
    kasarna angkeut mah gado.


    12. PUPUH MASKUMAMBANG

    BUDAK JAIL
    Anak manuk dikatepel budak jail,
    jangjangna getihan,
    rek hiber teu bisa usik,
    duh manusa kaniaya.

    13. PUPUH MIJIL

    NUNGTUT ELMU
    Najan cicing nya di tepiswiring,
    kade ulah bodo,
    kudu tetep nungtut elmu bae,
    sabab jalma nu loba pangarti,
    hirup tangtu hurip,
    mulus tur rahayu.

    14. PUPUH PANGKUR

    KA SAKOLA
    Seja miang ka sakola,
    rek diajar nambahan elmu pangarti,
    pigeusaneun bekel hirup,
    sabab mungguhing manusa,
    kudu pinter beunghar ku elmu panemu,
    komo jaman pangwangunan,
    urang kudu singkil bakti.

    15. PUPUH PUCUNG

    TATAKRAMA
    Mangka inget tatakrama sopan santun,
    tanda jalma iman,
    nyarita jeung amis budi,
    da basa mah lain barang anu mahal.

    16. PUPUH WIRANGRONG

    SIEUN DORAKA
    Kuring moal deui-deui,
    gaduh panata nu awon,
    ngabantah nu jadi indung,
    sieun dibendon ku Gusti,
    kawas Dalem Boncel tea,
    doraka ti ibu-rama.

    17. PUPUH SINOM

    TATAR SUNDA
    Tatar Sunda estu endah,
    lemah cai awit jadi,
    sarakan asal gumelar,
    amanat Ilahi Robbi,
    titipan nini aki,
    wajib dijaga dijungjung,
    basa katut budayana,
    padumukna luhung budi,
    insya-Allah tatar Sunda karta harja.

    BalasHapus
  12. SISINDIRAN
    Sisindiran-Wawangsalan Bahasa-Basa Sunda, Bahasa kolot mah sisindiran téh asalna tina kecap sindir. Mun nurutkeun kamus Basa Sunda karangan R.Satjadibrata, sindir téh hartina: “Kecap atawa omongan anu hartina henteu sacéréwéléna/saujratna” (ilikan kamus Basa Sunda karangan R.Satjadibrata, kaca 376).
    Sisindiran téh nyaéta: omongan anu dibalibirkeun, anu dibungkus. Nya kawajiban urang anu kudu mesékna sangkan ngarti kana naon eusina, tegesna mah sangkan ngarti kana naon anu dimaksud ku nu ngomong atawa nyindiran téa.
    Minangka parabot pikeun mesékna téa, urang kudu surti, lemes rasa seukeut harti. Tah mun geus kitu mah, kakara urang bakal bisa ngarti kana maksudna, mun teu kitu mah nya lapur wéh.

    Lamun eusi salah sahiji sisindiran “meupeuh” ka batur, disebut sésébréd, asalna tina kecap sébréd = ngabetrik, meupeuh ka batur, puguh waé karasana matak peureus.

    Sésébréd, bisa mangrupa rarakitan atawa paparikan. Dina wawangsalan mah langka kapanggih. Jadi, pikeun nyindekkeun hiji rarakitan atawa paparikan bisa henteuna disebut sésébréd, urang kudu nalék eusi éta rarakitan atawa paparikan téa. Lamun eusina meupeuh ka batur, taaaahh.. nu kitu u ngarana sésébréd téh.

    Jengglénganana atawa gurat badagna sisindiran téh. Tulisan ka hareup ku uing nyoba digetrut nu kaasup wangunan sisindiran. Pikeun contona kamungkinan sauted heula nya, engké weh tulisan dina waktu séjén khusus dipangnéangkeun conto-conto séjénna.
    1. WAWANGSULAN/WAWANGSALAN
    Wawangsulan asalna tina kecap wangsul (basa Jawa: wangsal), hartina wangsul atawa balik. Ku sabab kitu, wawangsulan téh osok disebut ogé bangbalikan.

    a) Bangbalikan Lanjaran

    Bangbalikan lanjaran, nyaéta: sisindiran anu sapadana (bait/kuplet) diwangun ku dua padalisan (jajar). Anu sajajar mimiti disebut cangkang, jajaran ka dua disebut eusi. Jumlah engang dina unggal-unggal jajaran kudu dalapan, purwakantina (sajakna ceuk basa Indonesia mah) nyaeta a – b, sarta aya bagéan anu disebut médium pikeun mindahkeun harti tina cangkang kana eusi.
    Contona siga kieu ;

    Teu beunang diopak kembung
    teu beunang dientong-entong
    (médiumna/eusina = lontong)
    Teu beunang ditiwu leuweung
    teu beunang dipikasono
    (médiumna/eusina = kaso)

    Ngeunaan bangbalikan lanjaran mah. Conto séjénna, engké baé ku uing dibérébétkeun nya. Énté ogé bisa nyieun sorangan asal saratna ulah lunta tina patokan-patokan nu geus dibéjérkeun tadi.

    b) Bangbalikan Dangding
    Bangbalikan dangding, nyaéta: bangbalikan lanjaran anu disusun tur dijieun dangding. Ku lantaran kitu, patokan-patokan anu aya dina bangbalikan lanjaran teu keuna pikeun bangbalikan dangding mah.

    Ku lantaran dijieun dangding téa, nya patokan-patokanana ogé robah nurutkeun patokan-patokan dangding na baé. Upamana dangdingna dina wangun pupuh dangdanggula, dina dangdanggula téh sapadana aya sapuluh jajar, atuh cukup ku lima bangbalikan lanjaran. Lain deui lamun wangunna dina pupuh sinom. Dina sinom mah, cukup ku opat satengah bangbalikan lanjaran. Pon kitu dina wangun pupuh lianna, saperti dina kinanti, cukup ukur ku tilu bangbalikan lanjaran, jeung saterusna.

    Sajaba tinu tadi dijéntrékeun, unggal jajaran bangbalikan dangding teu kudu dalapan engang, tapi gumantung kana aturan pupuh na téa. Jumlah engang unggal jajaran, guru laguna atawa rubah-robahna sora unggal tungtung jajaran (dangdingdeungna) éta kabéh gumantung kana aturan pupuhna.

    Aturan nyusun bangbalikan lanjaranana sina selang sekar, cangkang jeung eusina paselang. Wangunan bangbalikan dangding saperti kitu urang sebut waé bangbalikan dangding model kahiji. Sabab, aya deui bangbalikan dangding modél sejenna, nyaeta: “bangbalikan dangding modél kadua”.

    Dina bangbalikan dangding modél kadua ieu, cangkang jeung eusi téh disajajarkeun baé. Cangkang ayana dina angkatan wirahma, ari eusi ayana dina pungkasan wirahmana.

    artikel budaya

    BalasHapus
  13. RARAKITAN
    Rarakitan, asal kecapna tina rakit, hartina: pasang. Sarakit, hartina sapasang. Jadi, rarakitan pihartieunana téh: Papasangan.

    Anu disebut rarakitan nyaeta: sisindiran anu sapadana diwangun ku opat jajar. Dua jajar (jajaran kahiji jeung kadua) mangrupa cangkang, dua jajar deui (jajaran katilu jeung kaopat) mangrupa eusina. Jajaran kahiji téhr, ngarakit jeung jajaran katilu, lamun jajaran nu kadua ngarakitna jeung jajaran kaopat. Purwakantina : a – b – a – b.

    Upama nilik kana eusina, rarakitan téh bisa dibagi-bagi jadi tilu bagéan, nyaéta:
    a) nu eusina ngandung birahi (karesep Énté lah nu kieu mah)
    b) nu eusina ngandung piwulang (nu Énté sok hareudang geningan mun dipapatahan téh)
    c) nu eusina ngandung lulucon (sésébréd)

    Conto rarakitan nu ngandung birahi

    kaduhung kuring ka Lémbang
    ka Lémbang ka Cibiana
    kaduhung kuring kagémbang
    kagémbang kieu rasana

    sapanjang jalan Soréang
    moal weléh diaspalan
    sapanjang tacan kasorang
    moal weléh diakalan

    Conto rarakitan nu ngandung piwulang

    meuli wajit jeung jawadah
    kapaké hajat kiparat
    masing rajin nya ibadah
    kapaké dunya akhérat

    méméh ngagelarkeun kasur
    samak heula ambéh rinéh
    méméh ngomongkeun ka batur
    tilik heula awak manéh (hehehehe….burayut kénéh euy…)

    Conto rarakitan nu ngandung lulucon (sésébréd)

    majar téh cau lampénéng
    cau kepok dina nyiru
    majarkeun téh lengkéh koneng
    gening nya dekok nya gembru (hahahaha…énté pisan ieu mah euy…)

    rarasaan melak cau
    teu nyaho mun melak cabé
    rarasaan asa lucu
    teu nyaho mun matak réhé

    Héhéhéhé….kitu meureun nu dimaksud rarakitan ogé. Saméméh panon uing beurat ku tunduh, urang tuluykeun kana wangun sisindiran nu katilu nya, nyaéta: Paparikan.

    PAPARIKAN
    Paparikan, asalna tina kecap parek = deukeut. Wangun paparikan sarua jeung rarakitan. Anu ngabédakeunana, nyaéta: dina paparikan mah tara aya kecap anu dibalikan deui. Cangkang jeung eusina ngan “deukeut sorana” wungkul. Nilik kana eusina ogé sarua jeung rarakitan. Siga kieu conto-contona mah.

    Conto paparikan nu eusina ngandung birahi

    ngala saga sisi huma
    disamberan ku waliwis
    tiis raga tiis sukma
    lantaran jadi ka nu geulis

    suwangkung ulah dihumbut
    pikeun tihang papanjangan
    nu jangkung ulah sok imut
    bisi kuring kaédanan.



    Conto paparikan nu eusina ngandung piwulang

    ninyuh ubar ku cipati
    diwadahan piring gelas
    anu sabar éta pasti
    ku Allah dipikawelas

    papan kiara ditatah
    iraha jadi lomari
    mun bisa miara létah
    mokaha salamet diri

    Conto paparikan nu eusina ngandung lulucon (sésébréd)

    jeruk purut Cikaruncang
    jambu aér Wanayasa
    camerut hayang ka bujang
    susu laér teu karasa

    cau kepok keur rumégang
    dieunteupan bondol héjo
    keur dekok katambah égang
    ditambahan olol lého (hahahaha… sumpah teu nyindiran Énté ieu mah, asli Énté pisan).

    artikel budaya

    BalasHapus
  14. Rincik rincang rincik rincang
    aya roda na tanjakan
    sidik pisan sidik pisan
    nyai teh bogoh ka akang

    Cikaracak ninggang batu
    laun-laun jadi legok
    tai cakcak ninggang huntu
    laun-laun nya dilebok

    Cikaracak ninggang batu
    laun-laun jadi legok
    cai …. ninggang ….
    laun-laun jadi orok

    Kembang cula kembang tanjung
    kembang sagala domdoman
    rek sabulan rek sataun
    moal weleh diantosan

    Aya roda na tanjakan
    katinggang ku pangpung jengkol
    aya randa gogoakan
    katinggang ku hulu botol

    Jauh jauh manggul awi
    nyiar-nyiar pimerangeun
    jauh-jauh neang abdi
    nyiar-nyiar pimelangeun

    Aya listrik di masigit
    caangna ka Pabrik Kina
    Aya istri jangkung alit
    hanjakal teu di calana

    Manuk ciung na pisitan
    buah nona aratah keneh
    dicium kunu kumisan
    si nona kalahka jebleh

    BalasHapus
  15. Sandri

    Meuli jagong keur japati
    Eta jagong di awurkeun
    Eta beungeut jiga peti
    Anu erek di kuburkeun

    Aya mobil warna silver
    Mobilna keur ngala pare
    Lamun maneh hayang pinter
    Ulah loba teuing sare

    tah mun mneh hayang pinter

    BalasHapus
  16. pa bi hji heula nyaaaaaaaaaaaaaaaaaa????????????

    BalasHapus
  17. Pantun Sunda / Sisindiran yang Mengandung Pesan Moral

    Colenak dikalapaan
    Aya anak euweuh bapaan

    Salawe dua puluh lima
    Mobil Sedan Cetna Hejo
    Awewe jaman ayeuna
    Bisa dandan teu bisa ngejo

    Saninten buah saninten
    Dibawa ka parapatan
    Hapunten abdi hapunten
    Bilih aya kalepatan

    Pileuleuyan cangkang beas
    Huut sajeroning kejo
    Pileuleuyan urang ikhlas
    Imut sajeroning nenjo

    Pantun Sunda / Sisindiran yang Lucu dan Berisi Lelucon

    Manuk gagak macok kupat
    Kecok deui kecok deui
    Diwedak reujeung disipat
    Dekok deui dekok deui

    Cikaracak ninggang batu
    Laun laun jadi legok
    Tai cak cak kanu huntu
    Laun laun nya di lebok

    Jaka Sembung make bedak
    Teu nyambung dak

    Pantun Sunda / Sisindiran yang Berbau Seks (Jorang)

    Aya roda na tanjakan
    Katinggang ku pangpun jéngkol
    Aya rangda gogoakan
    Katinggang ku hulu kohkol

    Meuli daging ka ciawi
    Jalana ka singaparna
    Judang jeding ka salaki
    Teu di bere eusi calana

    Es keleneng gula batu salawean
    He’es jeung si eneng jam satu ….

    sastra sunda

    BalasHapus
  18. # PUPUH ASMARANDANA

    (Ngagambarkeun rasa deudeuh, asih, nyaah, birahi)

    PIWURUK SEPUH

    Ngariung di tengah bumi,

    pun biang sareng pun bapa,

    jisim abdi diuk mando,

    husu ngupingkeun pituah,

    piwejang ti anjeunna,

    pituduh laku rahayu,

    piwejang sangkan waluya.

    # PUPUH BALAKBAK

    (Ngagambarkeun heureuy atawa banyol)

    DAYEUH BANDUNG

    Dayeuh Bandung kiwari teuing ku rame-araheng,

    gedong-gedong pajangkung-jangkung wangunna-alagreng,

    tutumpakan-tutumpakan balawiri lalar liwat-garandeng.

    # PUPUH DANGDANGGULA

    (Ngagambarkeun katengtreman, kawaasan, kaagungan, kagumbiraan)

    MILANG KALA

    Dinten ieu estu bingah ati,

    ku jalaran panceg milang kala,

    kenging kurnia ti Alloh,

    rehing nambahan taun,

    tepung taun umur sim abdi,

    henteu weleh neneda,

    ka Gusti Nu Agung,

    malar umur teh mangpaat,

    tebih bahla turta pinarinan rijki,

    sumujud ka Pangeran.

    # PUPUH DURMA

    (Ngagambarkeun rasa ambek, gede hate, sumanget)

    LEMAH CAI

    Nagri urang katelah Indonesia,

    diriksa tur dijaring,

    sumirat komarana,

    berkahna Pancasila,

    ageman eusining nagri,

    yu sauyunan,

    ngawangun lemah cai.

    # PUPUH GAMBUH

    (Ngagambarkeun kasedih, kasusah, kanyeri)

    KADUHUNG

    Kaduhung sagede gunung,

    kuring sakola teu jucung,

    lalawora resep ulin,

    hanjakal tara ti heula,

    ayeuna kari peurihna.

    BalasHapus
  19. Hirup
    Hirup teh cita-cita
    ngudag-ngudag mangsa jeung rasa
    Hirup teh tunggara
    upama tresna kalid sulaya
    Hirup teh seuneu
    nu ngaduruk lulurung sukma
    Hirup teh ibadah
    rela ihlas ngumawula

    Hirup teh aci-acining:
    Bagja!

    . Bandung, 11 September 1994

    Ayeuna
    Jeujeur harupat tuluy ngipisan
    indung suku tuturut peot
    awak jadi budak
    waragad teu walakaya

    geuning teu di kawit teu di pungkas
    kokojayan dina lantaran
    sebrot hareudang hiliwir angin
    ngalengkah numut sarangenge

    los kaditu los kadieu
    ngarenghap tuluy hah heh hoh
    mmm, ngajerit diudag seuri
    Nya ayeuna mah ayeuna...

    sastra sunda

    BalasHapus
  20. Kadu pahili jeung nangka
    Wadahna kana karanjang
    Kudu apik jeung berseka
    Sangkan sehat hirup urang

    Daun kangkung saayakan
    Ngeunahna lamun di sepan
    Lamun urang tambarakan
    Badan sok gampil geringan

    Peuyeum ketan make ragi
    Amis najan tampa gula
    Mun gering tangtuna rugi
    Bakat tinggaleun sakola

    Ulah ngaganggu papanting
    Bisi nyeureud kana mata
    Kasehatan memang penting
    Leuwih penting batan harta

    BalasHapus
  21. assalamualaikum pak nu abi mah t acan tgasna be tiasa ngadamel blogna,kumargi t acan ngartos cara nyusun artikelna teh sapertos kumaha

    wass...

    BalasHapus
  22. PUPUH PANGKUR
    KA SAKOLA
    Seja miang ka sakola,
    rek diajar nambahan elmu pangarti,
    pigeusaneun bekel hirup,
    sabab mungguhing manusa,
    kudu pinter beunghar ku elmu panemu,
    komo jaman pangwangunan,
    urang kudu singkil bakti.
    PUPUH LAMBANG
    WAWANGSALAN
    Dialajar wawangsalan,
    saperti tatarucingan,
    cik naon atuh maksudna,
    teangan naon wangsalna,
    gedong ngambang di sagara,
    ulah kapalang diajar,
    keuyeup gede di lautan,
    kapitineung salawasna.
    PUPUH KINANTI
    KANYAAH INDUNG
    Kanyaah indung mo suwung,
    lir jaladri tanpa tepi,
    lir gunung tanpa tutugan,
    asihna teuing ku wening,
    putra teh didama-dama,
    dianggo pupunden ati.

    BalasHapus
  23. PUPUH SINOM
    TATAR SUNDA
    Tatar Sunda estu endah,
    lemah cai awit jadi,
    sarakan asal gumelar,
    amanat Ilahi Robbi,
    titipan nini aki,
    wajib dijaga dijungjung,
    basa katut budayana,
    padumukna luhung budi,
    insya-Allah tatar Sunda karta harja.

    PUPUH MAGATRU
    KASAR – LEMES
    Dupi irung lemesna teh nya pangambung,
    pipi mah disebat damis,
    upami buuk mah rambut,
    ceuli sok disebat cepil,
    kasarna angkeut mah gado.



    PUPUH DANGDANGGULA
    MILANG KALA
    Dinten ieu estu bingah ati,
    ku jalaran panceg milang kala,
    kenging kurnia ti Alloh,
    rehing nambahan taun,
    tepung taun umur sim abdi,
    henteu weleh neneda,
    ka Gusti Nu Agung,
    malar umur teh mangpaat,
    tebih bahla turta pinarinan rijki,
    sumujud ka Pangeran.

    BalasHapus
  24. PUPUH DURMA
    LEMAH CAI
    Nagri urang katelah Indonesia,
    diriksa tur dijaring,
    sumirat komarana,
    berkahna Pancasila,
    ageman eusining nagri,
    yu sauyunan,
    ngawangun lemah cai.

    PUPUH WIRANGRONG
    SIEUN DORAKA
    Kuring moal deui-deui,
    gaduh panata nu awon,
    ngabantah nu jadi indung,
    sieun dibendon ku Gusti,
    kawas Dalem Boncel tea,
    doraka ti ibu-rama.


    PUPUH SINOM
    TATAR SUNDA
    Tatar Sunda estu endah,
    lemah cai awit jadi,
    sarakan asal gumelar,
    amanat Ilahi Robbi,
    titipan nini aki,
    wajib dijaga dijungjung,
    basa katut budayana,
    padumukna luhung budi,
    insya-Allah tatar Sunda karta harja.

    BalasHapus
  25. DARI BAKAUHUNI

    sebuah selat
    menjadi botol-botol kenangan
    dan lutut-lutut lelah
    yang menumpang kapal megah
    menjadi luapan soda
    di botol kenanganku yang pecah

    dari bakauhuni
    laut menghitung kenangannya sendiri
    sementara aku mengayuh masa lalu
    dengan kecerdasan yang buntu
    bukankah di darat pun diusik mimpi
    sebuah rumah atau warisan tanah
    atau ibu yang rindu menantu
    atau asap-asap cemburu
    bisakah diangkut perahu
    dari botol-botol kenanganku

    dari bakauhuni
    aku menjengkali hati
    sampai merak
    sampai laut menolak ombak
    sampai berbotol-botol kenanganku
    menjadi anggur yang terus kuteguk
    sampai mabuk dalam jutaan kata
    yang jatuh dan kujatuhkan
    pada botol-botol sunyi
    yang bangun dan kubangunkan
    pada botol-botol puisi






    PUISI-PUISI BARU
    di antara musik-musik risauku
    telah disisipkan zikir-zikir asing
    yang meloncat ke masa depan
    sekaligus merindukan pemakaman
    selalu saja terdengar batuk ayahku
    menggerayangi puisi-puisi baru
    dan selalu aku memendam doa
    dalam sehimpun diam yang tajam
    seperti kesederhanaan yang kupilih
    kembali kuhalau salam mikail
    ke kampung halamanku yang cacat
    masih juga sumpah-sumpahku
    mengerangkengi kata-kata yang lelah
    dan seperti kegelisahan yang lemah
    akar-akar pikiranku memuai
    membelit sajak-sajakku yang lunglai
    tetapi di pangkal tidurku
    harus kususun mimpi-mimpi
    yang paling mengesankan
    sekaligus paling mencekam
    bukankah suatu saat akan tergilir
    ribuan doa yang setiap malam kuukir
    bukankah suatu saat akan menerkam
    ribuan puisi yang setiap malam kugandakan

    SAJAK KEPULANGAN
    pohon-pohon palma
    tiang-tiang listrik yang menyala
    ruas-ruas jalan raya yang murka
    menjadi doa-doa yang kucerap
    dengan kepala yang berat
    demikian rindu mencapai kota
    setelah tahun-tahun sulit
    memindahkan wajah ibuku
    ke kanvas basah yang dicelupkan
    dan diwarnai warna kulitku
    tetapi selalu harus ada yang dibunuh
    sekolah rendah ayahku
    sawah warisan kakek buyutku
    tanah sempit pekuburan keluargaku
    selalu meneteskan darah abu-abu
    sampai aku memutar arah
    setelah lelancip jam menikam langkah
    selain maskumambang yang kutembang
    bermungkin-mungkin aku terus berenang
    menyebrang tangis mensorga remang
    kini aku harus berburu
    di tanah kuburan ari-ariku
    di tapak payah 10 tahun sakit-gembiraku
    demikian sulit melelang kota
    yang terus membelukar di kepala


    sastra sunda

    BalasHapus
  26. Sandékala dina Téater
    RIRIBUTAN jaman presidén Soeharto geus rék nincak 10 taun. Harita, Indonésia sasatna geunjleung ku rupa-rupa kajadian. Puseur dayeuh kahuruan. Mahasiswa demontrasi. Toko jeung sawatara wawangunan diranjah terus diduruk. Geus kitu Soeharto ngécagkeun kalungguhanana.
    Kajadian nu matak ketir téh bisa jadi karasa kénéh ku nu ngalamanana mah. Unggal bulan Méi éta kajadian sok dipiéling. Gambaran kumaha gangasna oknum masarakat ditémbongkeun deui. Bugang patulayah. Nagara ngadadak geunjleung.
    Rekaman kajadian mangsa awal révolusi téh milu mangaruhan kana karya sastra Sunda. Nu pangnémbrésna mah, nya dina novél Sandékala beunang Godi Suwarna. Ieu novél kungsi dilélér Hadiah D.K. Ardiwinata jeung Hadiah Sastra Rancagé 2008.
    Nu natrat dina éta novél téh tangtu lain sual cutatan kajadian jaman krisis ékonomi jeung reformasi. Sandékala jadi dokuméntasi paripolah jelema. Digambarkeunana dina suasana satir, sakapeung sari-sari karikatural.
    Sikep otoritér pamaréntah digambarkeun ngaliwatan tokoh camat jeung kuwu. Padahal, dina seuhseuhanana mah, ieu téh kritik ka sakur pamingpin nu boga paripolah sakama-kama. Bréh wéh dedegan pamingpin nu mawa karep sorangan, bari dibungbuan ku tradisi nu geus jadi kulit jadi daging: korupsi jeung kolusi.
    Urusan korupsi tétéla henteu sirna ku datangna reformasi. Pasualan teu weléh aktual tur jadi gunem catur ti mangsa-mangsa. Ti dinya bisa kagambar, najan ieu novél nyutat kaayaan taun 1998, tapi dina enas-enasna masih kénéh aktual. Nya ti dinya pamianganana, pangna Wawan Sofyan saparakanca naratas pikeun nyieun adapatasi novél Sandékala dina wangun téater.
    Téater Sandékala baris dipintonkeun di Bandung jeung Jakarta. Nu ngagarapna, Wawan Sofyan, geus moal disaha-saha dina dunya téater mah. Dina sastra Sunda, méméhna Wawan kungsi nyieun monolog tina carpon “Oknum” karya Hadi AKS. Malah nepi ka dipintonkeun di Ustrali sagala rupa.
    Di Bandung, téater Sandékala baris dipintonkeun di G.K. Rumentang Siang, tanggal 23-24 Méi 2008. Geus kitu miang ka Jakarta, tempatna di Graha Bakti Budaya (DKJ), 8-9 Agustus 2008.
    Pagelaran téater Sandékala meunang pangrojong ti Indonesian Corruption Watch, Mainteater, Perkumpulan Seni Indonesia, jeung WALHI. Keur ngeuyeubanana, baris aya diskusi publik deuih, tempatna di Gedung Indonésia Menggugat (Bandung) 22 Méi 2008, jeung di Galeri Cipta, TIM (Jakarta), dina bulan Juli 2008.

    BalasHapus
  27. Kidung Basa Indung
    Kategori: Dangding » Dibaca: 1.137 kali » Dilebetkeun: 28-01-2008

    Kénging Étti R.S.

    Bismillah nyanggakeun kidung
    ‘na hariring tepiswiring
    dina tembang banjar karang
    rumpaka rajah talari
    pangrajah ngarumat basa
    basa warisan bihari.

    Basa warisan luluhur
    tegesna paparin Gusti
    rawayan pikeun manusa
    tah asih eusi bumi
    miwanoh papada bangsa
    mihéman papada abdi

    Basa indung urang jungjung
    urang jurung manjang manjing
    urang raksa dina nyata
    ngajirim ‘na tata titi
    ngawujud ‘na paripolah
    ngawaris ka seuweu siwi

    Basa indung masing nanjung
    muga mekar hirup hurip
    hirup ‘na mangsa ayeuna
    hurip ‘na mangsa kiwari
    waluya dugi ka jaga
    walagri saumur bumi

    Amin ya Alloh Nu Agung
    Hurip abdi waras nagri

    Bandung, 11 Pébruari 2007

    BalasHapus
  28. Sajak Ibnu Hijar Apandi
    Kategori: Sajak Sunda » Dibaca: 5.788 kali » Dilebetkeun: 02-11-2007

    Parongpong

    Peuting nu kamari
    datang deui
    jeung haseup

    luhur lembur
    dampal suku jugala kota
    lidig
    pinuh kekebul

    2007

    Cihideung, Hiji Mangsa

    Kembang di Cihideung
    lir parawan
    imut
    gugupay
    sapanjang jalan

    hiji mangsa,
    aya nu metik
    tina tangkayna
    ngeclak cimata

    2007

    Lamping Saronggé

    Keur anjeun, dapuran awi
    nu ngarangrangan
    mun isukan anjeun gé palastra
    ka saha kuring nitipkeun carita
    ieu jalan satapak
    geus lawas taya nu ngaliwatan

    2007

    Walungan Cibeureum

    Katumbiri,
    Geuning lain keur kuring

    1998-2007

    BalasHapus
  29. Lamping Saronggé

    Keur anjeun, dapuran awi
    nu ngarangrangan
    mun isukan anjeun gé palastra
    ka saha kuring nitipkeun carita
    ieu jalan satapak
    geus lawas taya nu ngaliwatan

    BalasHapus
  30. Sajak Ibnu Hijar Apandi
    Parongpong
    Peuting nu kamari
    datang deui
    jeung haseup
    luhur lembur
    dampal suku jugala kota
    lidig
    pinuh kekebul
    Cihideung, Hiji Mangsa
    Kembang di Cihideung
    lir parawan
    imut
    gugupay
    sapanjang jalan
    hiji mangsa,
    aya nu metik
    tina tangkayna
    ngeclak cimata
    Lamping Saronggé
    Keur anjeun, dapuran awi
    nu ngarangrangan
    mun isukan anjeun gé palastra
    ka saha kuring nitipkeun carita
    ieu jalan satapak
    geus lawas taya nu ngaliwatan

    BalasHapus
  31. Kumpulan Carpon Mh. Rustandi Kartakusumah

    buku-amanat-rustandi.jpgDayat jeung Duduy, dua sobat nu ninggalkeun sakola alatan hayang bébéla ka lemah cai. Dina napas panungtungan, Duduy méré amanat ka sobatna, sarta omat-omatan sangkan Dayat sanggup nepikeun éta amanat.

    Lian ti “Amanat dina Napas Panungtungan”, aya deui carita-carita pondok séjénna nu dimuat dina ieu buku saperti “Mojang Dusun Meledug”, “Laligar Kembang di Paris”, jeung nu séjénna. Ditulis ku basa nu ngaleunjeur, beunang pangarang nu kawentar ku novélna Mercedes 190.

    BalasHapus
  32. Lima Pangarang Sunda Dilélér Anugerah Gupernur
    Kategori: Béwara » Dibaca: 1.007 kali » Dilebetkeun: 10-05-2008

    Sakumaha nu kungsi diémbarakeun, Yayasan Pusat Kebudayaan (YPK) gawé bareng jeung Pamaréntah Propinsi Jawa Barat baris ngalélér anugerah ka lima pangarang Sunda. Saha-sahana nu meunang anugerah, méméhna mah éstuning dibuni. Kakara diumumkeun téh peuting tadi, Juma’ah 9 Méi 2008, di gedong YPK Jl. Naripan No. 7 Bandung.

    Dina panitén juri nu diwengku ku Wahyu Wibisana (sastrawan Sunda senior), Duduh Durahman (wakil pamingpin redaksi majalah Manglé) jeung Étti R.S. (pupuhu PP-SS), pangarang nu dilélér anugerah téh nyaéta nu nulis karya non-fiksi dina basa Sunda. Demi alesanana, pangarang fiksi mah geura réa lolongkrang pikeun meunang hadiah, saperti Hadiah Sastra Rancagé, LBSS, D.K. Ardiwinata, can rupaning saémbara nu mayeng diayakeun ku sawatara lembaga.

    Asep Rumimat, Duddy R.S., Hawé Setiawan, Mamat B. Sasmita, jeung T. Bachtiar

    Lima pangarang nu dileler hadiah, ti kénca: Asep Rumimat, Duddy R.S., Hawé Setiawan, Mamat B. Sasmita, jeung T. Bachtiar

    Juri netepkeun yén pangarang nu dilélér anugerah téh nyaéta:

    1. Asép Ruhimat, sok nulis éséy dina Manglé, Cupumanik, Galura, Kudjang, jeung Koran Sunda. Asép remen ngabahas ngeunaan dunya atikan atawa ngiritik sawatara lembaga kasundaan. Lian ti éta, Asép gé dipikawanoh sok nulis buku-buku pangajaran.
    2. Dudi R.S. Pangarang entragan ngora, kungsi jadi wartawan Majalah Manglé. Éséy-éséyna, sawatara taun ka tukang, mimindengan mah dimuat dina Manglé. Sawatara éséyna kungsi dilélér hadiah LBSS. Ayeuna Dudi R.S. jadi redaktur di koran Priangan.
    3. Hawé Setiawan, pamingpin redaksi majalah Cupumanik. Mimitina nulis dina basa Sunda taun 1999, dimuat dina Manglé. Éséyna remen ngabahas sabudereun sastra Sunda, nepi ka sababaraha kali kapilih jadi juri hadiah sastra. Lian ti ngéséy, Hawé gé sok narjamahkeun carpon deungeun kana basa Sunda.
    4. Mamat B. Sasmita, nulis dina basa Sunda mah tacan lila. Karanganana mindeng midang dina Manglé jeung Cupumanik. Mamat téh nu ngokolakeun Rumah Baca Buku Sunda téa, nu nyayagikeun rupa-rupa buku Sunda ti mangsa ka mangsa.
    5. T. Bachtiar. Kolomnis kahot di majalah Manglé, ka dieunakeun remen nulis ngeunaan géografi jeung kaayaan alam di tatar Sunda. Karyana kungsi dilélér hadiah LBBS.

    BalasHapus
  33. bulan ngalimba
    sanajan bulan tumunggal
    caangna mah bati nu hegar
    bangun nu teu ngemu tunggara

    sanajan bulan nyorangan
    teu risi ngambah sagara peuting
    nganti bentang nu baris marengan
    nganteur nyorang simpena peuting
    nepi ka balebat nyampeur
    nyinglarkeun kahieum ati

    antara bandung madiun
    30 september 2007

    Ibun harepan
    kamari rundayan katineung rek dipalerkeun
    bongan mawa eurih
    nu ngageuri kana ati
    ngabudalkeun kingkin
    jeung rambisakna rasa

    tadi,
    ku naon salira ngaririhan deui
    mawa ibun sanajan sakeclak
    nu nyirungan deui katineung
    nu ngahaja rek disinglar

    duh gamparan,
    guligahna rasa
    hamo bisa disidem deui..

    sastra sunda

    BalasHapus
  34. Tangtungan

    bulan ngambang 'na balungbang
    ngempray lir raray marahmay
    hate geugeut patembongan

    tanggah ka langit
    geuning aya bulan imut
    kareureut matak kapincut

    tungkul: ngempur
    tanggah: ngempray

    mending mana mending mendi
    nu asli yakin ngan hiji



    Paliwat dina kareta

    kareta jakarta-surabaya
    jeung surabaya-bandung
    paliwat tengahing jalan
    duanana tonggoy nyemprung

    panumpang paboro-boro ngaralong
    papaliwat papada numpakan kilat
    semet silih reret sajorelat

    ieu diri bet asa reg cicing
    nu maju tingbelesur
    ukur batur!

    sastra sunda

    BalasHapus
  35. Puisi-puisi Sarabunis Mubarok


    DARI BAKAUHUNI



    sebuah selat

    menjadi botol-botol kenangan

    dan lutut-lutut lelah

    yang menumpang kapal megah

    menjadi luapan soda

    di botol kenanganku yang pecah



    dari bakauhuni

    laut menghitung kenangannya sendiri

    sementara aku mengayuh masa lalu

    dengan kecerdasan yang buntu

    bukankah di darat pun diusik mimpi

    sebuah rumah atau warisan tanah

    atau ibu yang rindu menantu

    atau asap-asap cemburu

    bisakah diangkut perahu

    dari botol-botol kenanganku



    dari bakauhuni

    aku menjengkali hati

    sampai merak

    sampai laut menolak ombak

    sampai berbotol-botol kenanganku

    menjadi anggur yang terus kuteguk

    sampai mabuk dalam jutaan kata

    yang jatuh dan kujatuhkan

    pada botol-botol sunyi

    yang bangun dan kubangunkan

    pada botol-botol puisi



    2003




    PUISI-PUISI BARU



    di antara musik-musik risauku

    telah disisipkan zikir-zikir asing

    yang meloncat ke masa depan

    sekaligus merindukan pemakaman

    selalu saja terdengar batuk ayahku

    menggerayangi puisi-puisi baru

    dan selalu aku memendam doa

    dalam sehimpun diam yang tajam



    seperti kesederhanaan yang kupilih

    kembali kuhalau salam mikail

    ke kampung halamanku yang cacat

    masih juga sumpah-sumpahku

    mengerangkengi kata-kata yang lelah

    dan seperti kegelisahan yang lemah

    akar-akar pikiranku memuai

    membelit sajak-sajakku yang lunglai



    tetapi di pangkal tidurku

    harus kususun mimpi-mimpi

    yang paling mengesankan

    sekaligus paling mencekam

    bukankah suatu saat akan tergilir

    ribuan doa yang setiap malam kuukir

    bukankah suatu saat akan menerkam

    ribuan puisi yang setiap malam kugandakan



    2003


    SAJAK KEPULANGAN

    pohon-pohon palma

    tiang-tiang listrik yang menyala

    ruas-ruas jalan raya yang murka

    menjadi doa-doa yang kucerap

    dengan kepala yang berat

    demikian rindu mencapai kota

    setelah tahun-tahun sulit

    memindahkan wajah ibuku

    ke kanvas basah yang dicelupkan

    dan diwarnai warna kulitku

    tetapi selalu harus ada yang dibunuh

    sekolah rendah ayahku

    sawah warisan kakek buyutku

    tanah sempit pekuburan keluargaku

    selalu meneteskan darah abu-abu

    sampai aku memutar arah

    setelah lelancip jam menikam langkah

    selain maskumambang yang kutembang

    bermungkin-mungkin aku terus berenang

    menyebrang tangis mensorga remang

    kini aku harus berburu

    di tanah kuburan ari-ariku

    di tapak payah 10 tahun sakit-gembiraku

    demikian sulit melelang kota

    yang terus membelukar di kepala


    TAHUN KELAHIRAN



    Tahun kelahiran pun menjadi daun-daun

    pisang yang merimbuni kebun keluargaku.

    Dan musim biru mengasuh serdadu,

    melampaui kecerdasan ibu-bapakku.

    Lalu tiap kepala membentuk wajah serupa

    dalam bait-bait sajak dukun beranak.



    Pada pelepah usiaku yang mengusung

    purnama di titik terlambat arah jarum jam,

    tahun kelahiranku memahat gadis pada rumah,

    ketika nada-nada minor siulan bapakku,

    menghentikan biji-bijian mencinta tanah,

    dan birahi yang dikucilkan musim basah.



    Kini, Segala yang merambat membagi

    jarak pada peta jiwaku yang berwarna. Tak ada

    musim panen yang melahirkan tahun bisu,

    selain ibuku, menunggu menantu di jalan buntu.

    Selain aku, menanam tahun dalam puisi, tumbuh

    menjadi anak-anak yang kulahirkan sendiri.

    BalasHapus
  36. MANUSKRIP MASA LALU



    Pada pori-pori ibuku, aku menyusu keringat

    bersama rasa cinta yang mengkilap. Ke timur

    arah kembara, telah kumuntahkan jarum jam

    yang mendarah dan mendaging dalam ruhku.

    Bukankah tak pernah tidur segala rasa sakit,

    ketika rumah mesti dibangun puluhan tahun,

    ketika jelaga mesti dihisap sebelum cahaya

    bulan siap menginap.



    Menuju fatamorgana, pada hari raya yang

    mencerna duka cita. Aku menggoyang lonceng

    dan memastikan kegembiraan telah bertengger

    di ujung tanduk. Tapi bukankah ibu harus

    memasak masa lalu, untuk disuguhkan pada

    anak-anaknya dan ayahku yang menggadai

    lapar pada tahun-tahun yang menggelegar.



    Bersama nyanyian adikku yang menghibur

    boneka kayu, aku mengira segala yang

    sederhana, yang telah kuteguk dengan

    terpaksa, harus kumuntahkan perlahan-lahan.

    Tapi bukankah segala yang bersinar, menerangi

    kesempurnaan. Sempurna memiliki hidup

    yang bermakna bersama cacat beraneka rupa.



    MASKUMAMBANG


    Ribuan tahun sebelum Yesus, pada masa

    dingin yang lama. Aku telah disiapkan menjadi

    pengganti Adam untuk merindukan bau perempuan.

    Sebau lumut yang menyulut bayang-bayang kabut

    pada sajak-sajak yang menjemput. Sebau rumput

    yang mengitari jeritan liar pada mantra garis tangan.



    Di tanah lembab, bersama punggung binatang

    yang memuai ke hutan-hutan. Ribuan tahun

    setelah Nuh menurunkan berpasang-pasang

    mahluk di pulau-pulau surut. Aku rupanya

    telah disiapkan untuk berlayar bersama seratus

    perahu yang dibangun di hutan-hutan.



    Tapi lenguh kampung halaman mengirim kelambu

    pada sajakku, ribuan hari setelah kakek buyutku

    berpoligami. Bisakah mengucurkan kantuk, ketika

    di jalan buntu tersusun serdadu. Bisakah bersembunyi,

    ketika mimpi terus menari, menyihirku menjadi siput

    yang berkarat di pohon-pohon yang terpahit .



    KUPIKUL TAHUN-TAHUN UNIK



    Kupikul tahun-tahun unik melewati sungai

    merah yang membujur ke selatan menuskrip

    kehidupanku. Puisi-puisi mengepulkan

    amarah, melewati wajah teduh, melewati

    daun bergetah, melewatiku besama peluru

    yang menunggu di dini hari yang perih,

    menunggu mulut senjata yang berpeluh.



    Menulis lagi. Kata-kata jadi perahu yang

    digerakkan kematian. Tinta menjelma ombak,

    memuntahkan gairah pada sajak-sajak mentah.

    Kupikul terus sampai ke batang telinga, menyisiri

    bulu-bulu singa betina, bulir-bulir padi kering,

    penganan cinta yang menyuguhkan diri sendiri.

    Kupikul sampai ke langit-langit risauku,

    sampai ke mulut-mulut masa lalu.



    Lalu peluit kereta mengundang orang-orang

    segera berperang. Aku bersenyawa dengan

    angka sambil terus memikul dengan gembira.

    Kepala-kepala suku, cahaya-cahaya lampu,

    rumah-rumah beratap keriput, menyandera

    makna-makna. Aku terus memikul, melewati

    penyakit bumi, melewati karma yang ngeri,

    mencapai mantra-mantra dengan sembilu

    yang mengerat ribuan kembara.

    sastra sunda

    BalasHapus
  37. Katresna anu pernah Katunda

    junjunan…
    upami salira ngintun wartos .. sok aya.. peraosan nu nambih…
    nambih nyaah.. nambih sono.. nambih mikatresna..
    duh panutan hate
    iraha tiasa patepang..
    tiasa nyarios..seueur..
    tiasa silih pihapekeun rasa anu tos lami teu dugi
    ..

    -oOo-

    duh.. junjunan…
    ieu hate moal kamana-mana
    moal bakal nyapirakeun..
    kana katresna anu kantos dititipkeun ku salira ..
    jungjunan…
    rasa sono …
    rasa yaah …
    katrensna anu beuki dieu beuki tamplok kasalira..
    moal aya tandinganna..
    moal aya babandingannana
    ..
    ningali salira nu tos lami teu katingal dedeganana..
    nu tos lami teu karaos asihna..
    nu tos lami diimpen-impen…
    disapirakeun ..
    dikantunkeun..
    duh..
    jungjunan hate..
    ..punten..
    tos lami ieu hate teu ngartos kana kaayaan ati salira..
    ..
    ahh..
    moal ningali kapengker..
    nu penting mah ayeuna..
    geter hate teh ngan ukur kanggo salira..
    kasono teh.. bet moal aya bandingannana..
    bungah.. endah..
    .. dugi ka ngeclak cipanon bakating ku bungah sareng sonona….

    ka salira

    katresna ka salira moal liren dugi kairaha oge..
    dugi kamana oge.. dituturkeun..sanaos teu ditungtun..

    Sebuah rasa yang sudah lama tersimpan kini terungkap kembali…..
    Begitu indah sebuah rasa cinta yang sejati

    sastra sunda

    BalasHapus
  38. Kanggo Salira

    jungjunan
    wengi ieu karaos pisan sonona..
    beuki lami..
    beuki dieu..
    unggal usik
    unggal malik..
    duh..
    geuningan rindat salira nu karaos..
    ..
    aya anu gumuruh dina lebet dada ..
    tos lami teu kedal..
    mung ukur dibuni-buni..
    disimpen dinu pangnyingkurna..
    geuning ayeuna..
    ..
    kuring bagja pisan
    anu karaos teh endah..
    duh..
    iraha atuh tepang..
    iraha atuh nyarandekeun kadeudeuh ka salira..
    ngaraoskeun seungitna cinta ti salira..
    ngaraoskeun cai soca anu lungsur bakatku bagja..
    ngaraos bungahna..
    basa gugah teh geuning aya salira
    bari neutuep geugeut..sono..deudeuh.. nyaah..tresna..
    kasono teh ngan ukur kagungan salira.
    ..
    salam sono sareng katresna..

    -0-0-0-0-0-

    Katresna Kanggo Salira

    jungjunan…
    kacinta
    katresna
    kadeudeuh
    kanyaah
    kasono
    kaheman
    ka salira…
    beuki…. muka….

    lawang katresna ka salira… beuki muka
    panto ka sono kasalira beuki… molongo
    jandela ka kanyaah beuki muka

    0-0-0-0-0-

    Dina Impenan

    Jungjunan…
    unggal dinten ..
    nu diantosan wartos salira
    nu diimpen mung salira
    sanaos tara nyarios dina impenan..
    mung ukur gumujeng bari ningalikeun..
    deudeuh pisan..
    duh..
    jungjunan
    ..
    tapi geuningan nyata..
    salira geuning nyaah pisan..
    deudeuh pisan..
    tresna pisan..

    ah..
    kuring bade teras gugah..
    bade nguping wartos ti salira
    bade merhatoskeun salira..
    bade nyiar impenan anu katunda..
    ..
    duh..
    pamugi leres..
    ieu teh bakal wujud..
    masing teu terang iraha waktosna..
    iraha jantena
    duka atuh..
    meni hese..
    ..
    kabungah teh geuning aya hahalangna..
    ..
    sastra sunda

    BalasHapus
  39. Nama Lengkap : Erwin Nurwana
    Nama Panggilan : Erwin
    Alamat : Babakan, Kawasen
    Tempat/tgl lahir : Ciamis, 07 Desember 1991
    Agama : Islam
    Jenis Kelamin : Laki – laki
    Cita – cita : Pemain Bola
    Hobi : Bermain Bola

    BalasHapus
  40. Nama Lengkap : Hernawati
    Nama Panggilan : Erna
    Alamat : Kawasen
    Tempat/Tgl. Lahir : Ciamis, 10 Agustus1993
    Agama : Islam
    Jenis Kelamin : Perempuan
    Cita – cita : Pengacara
    Hobi : Mendenarkan musik dan Belajar

    BalasHapus
  41. Nama Lengkap : Yuni Maryani
    Nama Panggilan :Yuni
    Alamat : Kawasen
    Tempat/Tgl. Lahir : Ciamis,16Desember 1993
    Agama : Islam
    Jenis Kelamin : Perempuan
    Cita – cita : Jadi orang sukses, berguna bagi nusa dan bangsa
    Hobi : Listening musik dan Belajar

    BalasHapus
  42. Nama Lengkap : Siti Halimah
    Nama Panggilan :Alimah
    Alamat : Cangkring
    Tempat/Tgl. Lahir : Ciamis, 05 Mei 1992
    Agama : Islam
    Jenis Kelamin : Perempuan
    Cita – cita : Pramugari
    Hobi : Membaca dan Belajar

    BalasHapus
  43. Nama Lengkap : Sugiati
    Nama Panggilan :Sugi
    Alamat : Cangkring
    Tempat/Tgl. Lahir : Ciamis, 11 Maret 1992
    Agama : Islam
    Jenis Kelamin : Perempuan
    Cita – cita : Ingin Menjadi Orang yang Berguna
    Hobi : Mendengarkan Musik

    BalasHapus
  44. Nama Lengkap : Atik Elianti
    Nama Panggilan : Atik
    Alamat : Kawasen
    Tempat/Tgl. Lahir : Ciamis, 14 Juli 1992
    Agama : Islam
    Jenis Kelamin : Perempuan
    Cita – cita : Penyanyi
    Hobi : Nyanyi

    BalasHapus
  45. Nama Lengkap : Nurhalimah
    Nama Panggilan : Dede
    Alamat : Sumanding, Kawasen
    Tempat/Tgl. Lahir : Ciamis, 02 Oktober 1992
    Agama : Islam
    Jenis Kelamin : Perempuan
    Cita – cita : Sekretaris
    Hobi : Menulis and Belajar

    BalasHapus
  46. Nama Lengkap : Sri Dini Ningsih
    Nama Panggilan : Sri
    Alamat : Batukurung, Kawasen
    Tempat/Tgl. Lahir : Ciamis, 27 Juli 1992
    Agama : Islam
    Jenis Kelamin : Perempuan
    Cita – cita : Ingin membahagiakan Ortu
    Hobi : Membaca Buku

    BalasHapus
  47. Nama Lengkap : Siti Khozamah
    Nama Panggilan : Khozamah
    Alamat : Cangkring
    Tempat/Tgl. Lahir : Ciamis, 27 April 1992
    Agama : Islam
    Jenis Kelamin : Perempuan
    Cita – cita : Pramugari
    Hobi : Jalan – jalan

    BalasHapus
  48. Puisi Basa Sunda: Teuteup jeung Imut
    Februari 10, 2010 — awan sundiawan
    Lebah pertelon pasosore aya teuteup jeung imut
    Teuteup nu matak nembus jajantung
    Imut nu ngelet matak nyeredet kana hate
    Di lebah dinya rasa sono patepung deui
    Lebah pertelon silih teuteup ku ka deudeuh
    Lebah pertelon silih baledog imut ka asih
    Lebah pertelon silih patarema kaanyaah
    Lebah pertelon silih mantengkeun katresna
    Lebah pertelon teuteup jeung imut anjeung matri dina ati
    Teuteup jeung imut nu eta moal bisa ditepungan deui
    Geus kalimpudan ku waktu

    BalasHapus
  49. Teuteup jeung imut nu eta geus ngancik dina ati
    Anu moal bisa leungit deui Puisi Sunda: Sariak Layung
    Februari 10, 2010 — awan sundiawan
    Layung di beulah kulon geus nembongan
    Tandana srangenge geus waktuna nyalindung ditukangeun gunung
    Hawa sore beuki karasa
    Angin peuting geus ngadagoan
    Naha kuring bet inget ka wanci haneut moyan?
    Di lebah buruan aya kembang kanyaah anu keur meujeugna ligar
    Daunna hejo ngemploh matah betah mun ngiuhan
    Waktu panon peo geus manceran
    Eta kembang teh bet jadi leugit teu puguh juntrunganana
    Kuring ngan nyekel kembang kanyaah anu murag
    Dibawa diteundeun dina kantong katresna
    Ayeuna wanci geus sareupna
    Kuring moal bisa manggihan waktu beurang anu tadi
    Sariak layung pang nepikeun ieu tresna
    Panon poe pang nepungkeun deui beurang anu endah
    Angin peuting wayahna pang nepikeun ieu asih
    Ayeuna geus waktuna ngitung bekel
    Ayeuna geus waktuna mapagkeun alam peuting
    Ayeuna geus waktuna ngurus diri
    Diri anu lakomot ku polah anu teu guna

    BalasHapus
  50. Nama Lengkap : Safitri
    Nama Panggilan : Fitri
    Alamat : Cangkring
    Tempat/Tgl. Lahir : Ciamis, 03 Januari 1993
    Agama : Islam
    Jenis Kelamin : Perempuan
    Cita – cita : Sekretaris
    Hobi : Listening music

    BalasHapus
  51. Nama Lengkap : Nining Siti Yunani
    Nama Panggilan : Nining
    Alamat : Rata Gandul
    Tempat/Tgl. Lahir : Ciamis, 29 Mei 1993
    Agama : Islam
    Jenis Kelamin : Perempuan
    Cita – cita : Bidan/Guru
    Hobi : Dengerin Musik and baca buku

    BalasHapus
  52. Nama Lengkap : Cici Oktaviani
    Nama Panggilan : Cici
    Alamat : Batukurung
    Tempat/Tgl. Lahir : Ciamis, 15 Oktober 1991
    Agama : Islam
    Jenis Kelamin : Perempuan
    Cita – cita : JAdi orang yang berguna
    Hobi : Olah raga



    Sisindiran
    Mei 7, 2010 — awan sundiawan
    Ari reumbey reumbeuy reumbeuy Bandung
    ngareumbeuy dina jambangan
    ari heureuy heureuy heureuy Bandung
    heureuy ge jeung kasopanan.
    Ari lilin lilin lilin Bandung,
    geus hurung sok peok deui,
    ari ulin ulin ulin Bandung
    geus embung sok hayang deui.
    Kapan abdi gaduh suweng,
    kunaon teu dipongpokan,
    kapan abdi keur baluweng
    kunaon teu dilongokan…
    Melak bawang di tanjakan,
    sok sieun kembangna beureum,
    melang dumeh paanggang,
    sok sieun kagembang deungeun.
    Kembang eros jeung jalaprang,
    cantigi reujeung malati,
    sanaos langka patepang,
    pamugi ulah rek lali.
    Supa mayang saboboko,
    saparo dikaparakeun,
    hayang mah tibareto,
    ngan acan kalaksanakeun.
    Kapiting katojo bulan,
    kokosan bantun tilamping,
    sapeuting asa sabulan,
    ngantosan panutan anu sumping.
    Pongporang di luhur gunung,
    saung di handapeunana,
    abdi melang kanu pundung,
    kumaha mah nenganana.
    Hayang iuh make payung,
    kumaha mukakeunana,
    hayang wawuh jeung nu pundung,
    kumaha nyukakeunana…

    BalasHapus
  53. Nama Lengkap : Hasan Mubarok
    Nama Panggilan : Hasan
    Alamat : Padomasan, Purwasari
    Tempat/Tgl. Lahir : Ciamis, 01 Agustus 1991
    Agama : Islam
    Jenis Kelamin : Laki – laki
    Cita – cita : Pengusaha
    Hobi : Dengerin Music




    Katresna anu pernah Katunda
    junjunan…
    upami salira ngintun wartos .. sok aya.. peraosan nu nambih…
    nambih nyaah.. nambih sono.. nambih mikatresna..
    duh panutan hate
    iraha tiasa patepang..
    tiasa nyarios..seueur..
    tiasa silih pihapekeun rasa anu tos lami teu dugi
    ..
    -oOo-
    duh.. junjunan…
    ieu hate moal kamana-mana
    moal bakal nyapirakeun..
    kana katresna anu kantos dititipkeun ku salira ..
    jungjunan…
    rasa sono …
    rasa yaah …
    katrensna anu beuki dieu beuki tamplok kasalira..
    moal aya tandinganna..
    moal aya babandingannana
    ..
    ningali salira nu tos lami teu katingal dedeganana..
    nu tos lami teu karaos asihna..
    nu tos lami diimpen-impen…
    disapirakeun ..
    dikantunkeun..
    duh..
    jungjunan hate..
    ..punten..
    tos lami ieu hate teu ngartos kana kaayaan ati salira..
    ..
    ahh..
    moal ningali kapengker..
    nu penting mah ayeuna..
    geter hate teh ngan ukur kanggo salira..
    kasono teh.. bet moal aya bandingannana..
    bungah.. endah..
    .. dugi ka ngeclak cipanon bakating ku bungah sareng sonona….
    ka salira
    katresna ka salira moal liren dugi kairaha oge..
    dugi kamana oge.. dituturkeun..sanaos teu ditungtun..
    Sebuah rasa yang sudah lama tersimpan kini terungkap kembali…..
    Begitu indah sebuah rasa cinta yang sejati

    BalasHapus
  54. Ema
    Desember 25, 2010 — awan sundiawan
    Waktu ibun maseuhan buruan
    Aya sora anu jentre dina telepon
    Anaking…
    Syukur ari calageur mah
    Eta nu dipenta ku ema beurang jeung peuting
    Anaking….
    Syukur ari aya dina keberkahan mah
    Eta nu dipenta ku ema beurang jeng peuting
    Anaking…
    Syukur ari aya dina rohmat-Na
    Ema ngarasa bagja
    Anaking…
    Hampura ema tina sagala kasalahan
    Maklum sikep kolot ka anak
    Ema hayang bebas tina sagala dosa ka anak
    Anaking sakali, ema menta dihampura
    Dungakeun ema sing sehat sing kuat nepi ka tutup ajal
    Duh..
    Ema… sawangsulna abdi nu kedah dihampunten ku salira
    Abdi tos nyesahkan ti lahir dugi ka ayeuna
    Abdi teu malire, abdi joledar kanu jadi indung
    Duh…
    Ema… indung abdi, hampunten abdi tina sagala kelepatan
    Rumaos abdi janten anak anu tos ngaraheutkeun manah
    Nagiweurkeun emutan
    Duh…
    Ema… keclakna cipanon abdi nu murudul lir ibarat dosa abdi ka ema…
    Hapunten abdi…

    BalasHapus
  55. Sisindiran
    Mei 7, 2010 — awan sundiawan
    Ari reumbey reumbeuy reumbeuy Bandung
    ngareumbeuy dina jambangan
    ari heureuy heureuy heureuy Bandung
    heureuy ge jeung kasopanan.
    Ari lilin lilin lilin Bandung,
    geus hurung sok peok deui,
    ari ulin ulin ulin Bandung
    geus embung sok hayang deui.
    Kapan abdi gaduh suweng,
    kunaon teu dipongpokan,
    kapan abdi keur baluweng
    kunaon teu dilongokan…
    Melak bawang di tanjakan,
    sok sieun kembangna beureum,
    melang dumeh paanggang,
    sok sieun kagembang deungeun.
    Kembang eros jeung jalaprang,
    cantigi reujeung malati,
    sanaos langka patepang,
    pamugi ulah rek lali.
    Supa mayang saboboko,
    saparo dikaparakeun,
    hayang mah tibareto,
    ngan acan kalaksanakeun.
    Kapiting katojo bulan,
    kokosan bantun tilamping,
    sapeuting asa sabulan,
    ngantosan panutan anu sumping.
    Pongporang di luhur gunung,
    saung di handapeunana,
    abdi melang kanu pundung,
    kumaha mah nenganana.
    Hayang iuh make payung,
    kumaha mukakeunana,
    hayang wawuh jeung nu pundung,
    kumaha nyukakeunana…

    BalasHapus
  56. Teuteup jeung imut nu eta geus ngancik dina ati
    Anu moal bisa leungit deui Puisi Sunda: Sariak Layung
    Februari 10, 2010 — awan sundiawan
    Layung di beulah kulon geus nembongan
    Tandana srangenge geus waktuna nyalindung ditukangeun gunung
    Hawa sore beuki karasa
    Angin peuting geus ngadagoan
    Naha kuring bet inget ka wanci haneut moyan?
    Di lebah buruan aya kembang kanyaah anu keur meujeugna ligar
    Daunna hejo ngemploh matah betah mun ngiuhan
    Waktu panon peo geus manceran
    Eta kembang teh bet jadi leugit teu puguh juntrunganana
    Kuring ngan nyekel kembang kanyaah anu murag
    Dibawa diteundeun dina kantong katresna
    Ayeuna wanci geus sareupna
    Kuring moal bisa manggihan waktu beurang anu tadi
    Sariak layung pang nepikeun ieu tresna
    Panon poe pang nepungkeun deui beurang anu endah
    Angin peuting wayahna pang nepikeun ieu asih
    Ayeuna geus waktuna ngitung bekel
    Ayeuna geus waktuna mapagkeun alam peuting
    Ayeuna geus waktuna ngurus diri
    Diri anu lakomot ku polah anu teu guna



    Nama Lengkap : Lubis Salim
    Nama Panggilan : Lubis
    Alamat : Mangunjaya
    Tempat/Tgl. Lahir : Ciamis, 04 Ferbruari 1993
    Agama : Islam
    Jenis Kelamin : Laki – laki
    Cita – cita : Anak Soleh
    Hobi : Bola Volly
    Fans : Iwan Fals

    BalasHapus
  57. Nama Lengkap : Siti Hazlah
    Nama Panggilan : Jah
    Alamat : Sumanding, Kawasen
    Tempat/Tgl. Lahir : Ciamis, 30 Juni 1992
    Agama : Islam
    Jenis Kelamin : Perempuan
    Cita – cita : Guru
    Prinsip Hidup : Mengharap ridho allah swt
    Hobi : Membaca Buku
    Pesan : Jangan takut melawan arus
    Kesan :Tiada masa tanpa berkarya
    Kata – kata bijak :1. Bertindak objektif, Berfikir Kritis
    2. Unggul dalam mutu santun dalam prilaku

    BalasHapus
  58. Lagu Jaman Keur Budak
    Desember 7, 2009 — awan sundiawan
    Sok inget ka jaman keur budak, nini kuring song ngalagu keur kuring model kieu:
    AYANG-AYANGGUNG
    Ayang-ayang gung Gung goongna rame Menak ki Wastanu Nu jadi wadana Naha maneh kitu Tukang olo-olo Loba anu giruk Ruket jeung kompeni Niat jadi pangkat Katon kagorengan Ngantos Kangjeng Dalem Lempa lempi lempong Ngadu pipi jeung nu ompong Jalan ka Batawi ngemplong
    BULANTOK
    Bulantok-bulantok Bulan gede bulan montok Moncorong sagede batok Bulantok-bulantok Aya bulan sagede batok Bulanting-bulanting Aya bulan sagede piring
    CINGCANGKELING
    Cingcangkeling Manuk cingkleng cindeten Plos ka kolong Bapa satar beleneng
    EUNDEUK-EUNDEUKAN
    Eundeuk-eundeukan Taraju bawang Kalima cipe, jae ulae Sangkayo Cabok cinde mende Dodomoyo Endeuk-eundeukan Jamparing pegat talina Aleut-aleutan Nu kawin euweuh walina Euleung euy euleun barudak urang ka jami embung euy embung sieun badak nu kamari Euweuh euy euweuh Geus dibedil ku si Sedet Detong det detong Si Sedet kari sapotong Jung jae Balakatanjung jae Mangsoyi godong malati, riri Riri nyandung ka putra dalem Tumenggung Bandung Bandung tipung polongpong Saunda saendo poho Poho tadi lalajo teu mawa simbut, butut!
    EUNDEUK-EUNDEUKAN LAGONI
    Eundeuk-eundeukan lagoni Meunang peucang sahiji Leupas deui ku Nini Beunang deui ku Aki Eundeuk-eundeukan cangkuang Bale Bandung Paseban Meunang peucang Pa Ujang Leupas deui ku Akang
    JALEULEU
    Jaleuleu ja Tulak tujaeman gog Seureuh leuweung bay Jambe kolot bug Ucing katinggang songsong Ngek!

    BalasHapus
  59. MARGALUYU
    Bang kalima-lima gobang bang Bangkong di tengah sawah wah Wahey tukang bajigur gur Guru sakola desa sa Saban poe ngajar jar Jarum paranti ngaput put Puteri nu gareulis lis Lisung kadua halu lu Luhur kapal udara ra Ragrag di Jakarta ta Taun opat hiji ji Haji rek ka mekah kah Kahar tujuh rebu bu Buah meunang ngala la Lauk meunang nyobek bek Beker meunang muter-ter Terus ka Cipaten pen Pena gagang kalam lam Lampu eujeung damar mar Mari kueh hoho ho Hotel pamandanga ngan Ngantos kanjeng dalem lem Lempa lempi lempong Ngadu pipi jeung nu ompong!
    PUNTEN
    Punten mangga Ari ga, gatot kaca Ari ca, cau ambon Ari bon, bonteng asak Ari sak, sakit perut Ari rut, rujak asem Ari sem, sempal-sempil Ari pil, pilem rame Ari me, meja makan Ari kan, kantong kosong Ari song, songsong lampu Ari pu, puak-paok Ari wok, wok candewok
    OLE-OLE OGONG
    Ole-ole ogong Melak cabe di Tarogong Dihakan ku embe ompong Diteang kari sapotong Au-au eheng Beuleum cau tutung geheng Embe-embe domba Anak sapi tutunggalan Ema-ema weya Si Sahi kabuhulan Hayang geura diinuman Embe-embe doma Anak sapi tutunggalan Ema-ema weya Si Sahi pupundakan Ku baturna ditumbukan…
    TOKECANG
    Tokecang-tokecang Balagendil tosblong Angeun kacang-angeun kacang Sapendil kosong
    TRANG-TRANG KOLENTRANG
    Trang-trang kolentrang Si Londok paeh nundutan Mesat gobang kabuyutan Tikusruk kana durukan

    BalasHapus
  60. Nama Lengkap : Aji nugroho
    Nama Panggilan : Aji
    Alamat : Kawasen
    Tempat/Tgl. Lahir : Ciamis, 28 Agustus 1992
    Agama : Islam
    Jenis Kelamin : Laki – laki
    Cita – cita : Pengusaha
    Hobi : Sepak bola

    BalasHapus
  61. Nama Lengkap : Asnawi
    Nama Panggilan : Awi
    Alamat : Cangkring
    Tempat/Tgl. Lahir : Ciamis, 02 Februari 1993
    Agama : Islam
    Jenis Kelamin : Laki – laki
    Cita – cita : Seniman
    Hobi : Bermain bola and Membaca

    BalasHapus
  62. Sisindiran
    Mei 7, 2010 — awan sundiawan
    Ari reumbey reumbeuy reumbeuy Bandung
    ngareumbeuy dina jambangan
    ari heureuy heureuy heureuy Bandung
    heureuy ge jeung kasopanan.
    Ari lilin lilin lilin Bandung,
    geus hurung sok peok deui,
    ari ulin ulin ulin Bandung
    geus embung sok hayang deui.
    Kapan abdi gaduh suweng,
    kunaon teu dipongpokan,
    kapan abdi keur baluweng
    kunaon teu dilongokan…
    Melak bawang di tanjakan,
    sok sieun kembangna beureum,
    melang dumeh paanggang,
    sok sieun kagembang deungeun.
    Kembang eros jeung jalaprang,
    cantigi reujeung malati,
    sanaos langka patepang,
    pamugi ulah rek lali.
    Supa mayang saboboko,
    saparo dikaparakeun,
    hayang mah tibareto,
    ngan acan kalaksanakeun.
    Kapiting katojo bulan,
    kokosan bantun tilamping,
    sapeuting asa sabulan,
    ngantosan panutan anu sumping.
    Pongporang di luhur gunung,
    saung di handapeunana,
    abdi melang kanu pundung,
    kumaha mah nenganana.
    Hayang iuh make payung,
    kumaha mukakeunana,
    hayang wawuh jeung nu pundung,
    kumaha nyukakeunana…

    BalasHapus
  63. Nama Lengkap : nurjanah
    Nama Panggilan : janenk
    Alamat : Sumanding
    Tempat/Tgl. Lahir : Ciamis, 19 Januari 1991
    Agama : Islam
    Jenis Kelamin : Perempuan
    Cita – cita : penyanyi
    Hobi : nyanyi

    BalasHapus
  64. Sisindiran
    Mei 7, 2010 — awan sundiawan
    Ari reumbey reumbeuy reumbeuy Bandung
    ngareumbeuy dina jambangan
    ari heureuy heureuy heureuy Bandung
    heureuy ge jeung kasopanan.
    Ari lilin lilin lilin Bandung,
    geus hurung sok peok deui,
    ari ulin ulin ulin Bandung
    geus embung sok hayang deui.
    Kapan abdi gaduh suweng,
    kunaon teu dipongpokan,
    kapan abdi keur baluweng
    kunaon teu dilongokan…
    Melak bawang di tanjakan,
    sok sieun kembangna beureum,
    melang dumeh paanggang,
    sok sieun kagembang deungeun.
    Kembang eros jeung jalaprang,
    cantigi reujeung malati,
    sanaos langka patepang,
    pamugi ulah rek lali.
    Supa mayang saboboko,
    saparo dikaparakeun,
    hayang mah tibareto,
    ngan acan kalaksanakeun.
    Kapiting katojo bulan,
    kokosan bantun tilamping,
    sapeuting asa sabulan,
    ngantosan panutan anu sumping.
    Pongporang di luhur gunung,
    saung di handapeunana,
    abdi melang kanu pundung,
    kumaha mah nenganana.
    Hayang iuh make payung,
    kumaha mukakeunana,
    hayang wawuh jeung nu pundung,
    kumaha nyukakeunana…

    BalasHapus
  65. Nama Lengkap : Ini Mutawadingah
    Nama Panggilan : Ini
    Alamat : Cangkring
    Tempat/Tgl. Lahir : Ciamis, 10 Juli 1993
    Agama : Islam
    Jenis Kelamin : Perempuan
    Cita – cita : Artis
    Hobi : Singing, and reading book


    Lagu Jaman Keur Budak
    Desember 7, 2009 — awan sundiawan
    Sok inget ka jaman keur budak, nini kuring song ngalagu keur kuring model kieu:
    AYANG-AYANGGUNG
    Ayang-ayang gung Gung goongna rame Menak ki Wastanu Nu jadi wadana Naha maneh kitu Tukang olo-olo Loba anu giruk Ruket jeung kompeni Niat jadi pangkat Katon kagorengan Ngantos Kangjeng Dalem Lempa lempi lempong Ngadu pipi jeung nu ompong Jalan ka Batawi ngemplong
    BULANTOK
    Bulantok-bulantok Bulan gede bulan montok Moncorong sagede batok Bulantok-bulantok Aya bulan sagede batok Bulanting-bulanting Aya bulan sagede piring
    CINGCANGKELING
    Cingcangkeling Manuk cingkleng cindeten Plos ka kolong Bapa satar beleneng
    EUNDEUK-EUNDEUKAN
    Eundeuk-eundeukan Taraju bawang Kalima cipe, jae ulae Sangkayo Cabok cinde mende Dodomoyo Endeuk-eundeukan Jamparing pegat talina Aleut-aleutan Nu kawin euweuh walina Euleung euy euleun barudak urang ka jami embung euy embung sieun badak nu kamari Euweuh euy euweuh Geus dibedil ku si Sedet Detong det detong Si Sedet kari sapotong Jung jae Balakatanjung jae Mangsoyi godong malati, riri Riri nyandung ka putra dalem Tumenggung Bandung Bandung tipung polongpong Saunda saendo poho Poho tadi lalajo teu mawa simbut, butut!
    EUNDEUK-EUNDEUKAN LAGONI
    Eundeuk-eundeukan lagoni Meunang peucang sahiji Leupas deui ku Nini Beunang deui ku Aki Eundeuk-eundeukan cangkuang Bale Bandung Paseban Meunang peucang Pa Ujang Leupas deui ku Akang

    BalasHapus
  66. Lagu Jaman Keur Budak
    Desember 7, 2009 — awan sundiawan
    Sok inget ka jaman keur budak, nini kuring song ngalagu keur kuring model kieu:
    AYANG-AYANGGUNG
    Ayang-ayang gung Gung goongna rame Menak ki Wastanu Nu jadi wadana Naha maneh kitu Tukang olo-olo Loba anu giruk Ruket jeung kompeni Niat jadi pangkat Katon kagorengan Ngantos Kangjeng Dalem Lempa lempi lempong Ngadu pipi jeung nu ompong Jalan ka Batawi ngemplong
    BULANTOK
    Bulantok-bulantok Bulan gede bulan montok Moncorong sagede batok Bulantok-bulantok Aya bulan sagede batok Bulanting-bulanting Aya bulan sagede piring
    CINGCANGKELING
    Cingcangkeling Manuk cingkleng cindeten Plos ka kolong Bapa satar beleneng
    EUNDEUK-EUNDEUKAN
    Eundeuk-eundeukan Taraju bawang Kalima cipe, jae ulae Sangkayo Cabok cinde mende Dodomoyo Endeuk-eundeukan Jamparing pegat talina Aleut-aleutan Nu kawin euweuh walina Euleung euy euleun barudak urang ka jami embung euy embung sieun badak nu kamari Euweuh euy euweuh Geus dibedil ku si Sedet Detong det detong Si Sedet kari sapotong Jung jae Balakatanjung jae Mangsoyi godong malati, riri Riri nyandung ka putra dalem Tumenggung Bandung Bandung tipung polongpong Saunda saendo poho Poho tadi lalajo teu mawa simbut, butut!
    EUNDEUK-EUNDEUKAN LAGONI
    Eundeuk-eundeukan lagoni Meunang peucang sahiji Leupas deui ku Nini Beunang deui ku Aki Eundeuk-eundeukan cangkuang Bale Bandung Paseban Meunang peucang Pa Ujang Leupas deui ku Akang

    BalasHapus
  67. Komentar ini telah dihapus oleh administrator blog.

    BalasHapus
  68. Lagu Jaman Keur Budak
    Desember 7, 2009 — awan sundiawan
    Sok inget ka jaman keur budak, nini kuring song ngalagu keur kuring model kieu:
    AYANG-AYANGGUNG
    Ayang-ayang gung Gung goongna rame Menak ki Wastanu Nu jadi wadana Naha maneh kitu Tukang olo-olo Loba anu giruk Ruket jeung kompeni Niat jadi pangkat Katon kagorengan Ngantos Kangjeng Dalem Lempa lempi lempong Ngadu pipi jeung nu ompong Jalan ka Batawi ngemplong
    BULANTOK
    Bulantok-bulantok Bulan gede bulan montok Moncorong sagede batok Bulantok-bulantok Aya bulan sagede batok Bulanting-bulanting Aya bulan sagede piring
    CINGCANGKELING
    Cingcangkeling Manuk cingkleng cindeten Plos ka kolong Bapa satar beleneng
    EUNDEUK-EUNDEUKAN
    Eundeuk-eundeukan Taraju bawang Kalima cipe, jae ulae Sangkayo Cabok cinde mende Dodomoyo Endeuk-eundeukan Jamparing pegat talina Aleut-aleutan Nu kawin euweuh walina Euleung euy euleun barudak urang ka jami embung euy embung sieun badak nu kamari Euweuh euy euweuh Geus dibedil ku si Sedet Detong det detong Si Sedet kari sapotong Jung jae Balakatanjung jae Mangsoyi godong malati, riri Riri nyandung ka putra dalem Tumenggung Bandung Bandung tipung polongpong Saunda saendo poho Poho tadi lalajo teu mawa simbut, butut!
    EUNDEUK-EUNDEUKAN LAGONI
    Eundeuk-eundeukan lagoni Meunang peucang sahiji Leupas deui ku Nini Beunang deui ku Aki Eundeuk-eundeukan cangkuang Bale Bandung Paseban Meunang peucang Pa Ujang Leupas deui ku Akang
    JALEULEU
    Jaleuleu ja Tulak tujaeman gog Seureuh leuweung bay Jambe kolot bug Ucing katinggang songsong Ngek!
    MARGALUYU
    Bang kalima-lima gobang bang Bangkong di tengah sawah wah Wahey tukang bajigur gur Guru sakola desa sa Saban poe ngajar jar Jarum paranti ngaput put Puteri nu gareulis lis Lisung kadua halu lu Luhur kapal udara ra Ragrag di Jakarta ta Taun opat hiji ji Haji rek ka mekah kah Kahar tujuh rebu bu Buah meunang ngala la Lauk meunang nyobek bek Beker meunang muter-ter Terus ka Cipaten pen Pena gagang kalam lam Lampu eujeung damar mar Mari kueh hoho ho Hotel pamandanga ngan Ngantos kanjeng dalem lem Lempa lempi lempong Ngadu pipi jeung nu ompong!
    PUNTEN
    Punten mangga Ari ga, gatot kaca Ari ca, cau ambon Ari bon, bonteng asak Ari sak, sakit perut Ari rut, rujak asem Ari sem, sempal-sempil Ari pil, pilem rame Ari me, meja makan Ari kan, kantong kosong Ari song, songsong lampu Ari pu, puak-paok Ari wok, wok candewok
    OLE-OLE OGONG
    Ole-ole ogong Melak cabe di Tarogong Dihakan ku embe ompong Diteang kari sapotong Au-au eheng Beuleum cau tutung geheng Embe-embe domba Anak sapi tutunggalan Ema-ema weya Si Sahi kabuhulan Hayang geura diinuman Embe-embe doma Anak sapi tutunggalan Ema-ema weya Si Sahi pupundakan Ku baturna ditumbukan…
    TOKECANG
    Tokecang-tokecang Balagendil tosblong Angeun kacang-angeun kacang Sapendil kosong
    TRANG-TRANG KOLENTRANG
    Trang-trang kolentrang Si Londok paeh nundutan Mesat gobang kabuyutan Tikusruk kana durukan


    Nama Lengkap : Yuyun Yuningsih
    Nama Panggilan : yuyun
    Alamat : Cangkring
    Tempat/Tgl. Lahir : Ciamis, 09 Desember 1992
    Agama : Islam
    Jenis Kelamin : Perempuan
    Cita – cita : perawat
    Hobi : shopping

    BalasHapus
  69. Nama Lengkap : Ina Marlina
    Nama Panggilan : Ina
    Alamat : Ciawitali
    Tempat/Tgl. Lahir : Ciamis, 06 Mei 1992
    Agama : Islam
    Jenis Kelamin : Perempuan
    Cita – cita : Guru
    Hobi : Dengerin Music and baca novel

    BalasHapus
  70. "Anaking,,,bral aranjeun geura lunta ngalalakon di ieu alam pawenangan,,,peupeujeuh ulah rek kabawa ku sakaba-kaba,,,dina enggoning milampah hiji pagawean,ulah rek 'lali di temah wadi",sing inget kana "purwa daksi",yen urang hirup teh aya anu Ngagaduhan,,,"

    BalasHapus
  71. SILABUS DAN RPP EKONOMI Kls. XII IPS SMA
    I. SILABUS EKONOMI SEMESTER I
    Nama Sekolah
    Mata Pelajaran : Ekonomi
    Kelas/Program : XIISemester : 1
    UNTUK INFO SELENGKAPNYA KUNJUNGI BLOG KAMI http://loetfi-news.blogspot.com/2011/10/silabus-dan-rpp-ekonomi-kls-xii-sma.html

    BalasHapus